En våd lørdag..

2. juli kommer nok til at gå over i Danmarks historien som en af de vådeste nogensinde – i alt fald hvis man bor i København hvor godt 150 mm regn fuldstændig druknede byen på kun 3 timer.

Allerede inden regnen faldt, var der dog udsigter til en våd aften på Vesterbro da vi havde planlagt Chardonnay vinaften og min kære morbror havde været i byen for at femskaffe hele 4 skønne af slagsen til tasting.

Jeg ♥ Californisk Chardonnay og har tidligere delt min glæde her på bloggen for netop denne drue og region. Der er er noget helt specielt ved netop Californisk Chardonnay, noget kraft og fedme – næsten som smør, blandet med smagen af stikkelsbær og frugt som pære, æble, melon og fersken. Og så er der selvfølgelig den dominerende smag af eg, fra de fade som vinen har gæret på og som sørger for at vinen bliver virkelig rig og intens. Hvis en Chardonnay ikke smager af eg, så er det altså ikke en rigtig Chardonnay efter min mening :-)

Jeg kender ikke mere til vin end hvad jeg har smagt mig frem til, så alt hvad jeg synes jeg kan smage i en vin er altså min personlige smag og mening og mine ord for hvordan jeg synes det smager. Garvede vineksperter ville måske kunne forklare det i et lidt bedre sprog :-)

Denne aften skulle vi som smagt smage fire sublime Chardonnays – én fra Australien, én fra Sydafrika og to af de rigtig tunge fra Californien.

Vi startede ud med Sydafrikaneren fra Hamilton Russell Vineyards. Denne vingård har specialiseret sig i at lave Chardonnay og Pinot Noir og bliver betragtet som noget af det bedste vin ikke kun i sit hjemland Sydafrika men i store dele af verden. Deres Chardonnay har også gjort sig bemærket herhjemme da Søren Frank tilbage i 2009 i en vinsmagning gav vinen 96 point og kaldte den “aftenens ubetingede sensation”. Siden da er den blevet revet væk fra hylderne i Mad & Vin hvor de ellers har den på lager.

Vinen smagte fantastisk og efter min mening meget af Californien selvom den kommer fra Sydafrika. Den var fed og smøragtig med mange nuancer af frugt. Smagen var dyb og varieret og med en lang eftersmag. Og så smagte den selvfølgelig af eg. Den endte som aftenens #3.

Vin #2 var vores Australier – Penfolds Yattarna, Vintage 2007. Ordet Yattarna stammer fra aboriginals sprog og betyder “little by little” eller “gradually”.

Smagen her var mere syrlig end hos sydafrikaneren og vinen var samtidig mindre fed og smagte mindre af eg. Den havde dog stadig den typiske smag af Californien (Selvom den kom fra Australien). Også en super vin, som dog endte som #4 denne aften da den var oppe imod de rigtig tunge vine.

Så gik turen til Californien og Sonoma Mountain, da en Kistler ‘Les Noisettes’ fra 2007 kom på bordet. Farven her var meget dybere gul end hos de 2 første vin og duften af eg kom helt op af glasset. Vinen er meget fed og smøragtig og fylder ens mund og giver en lang eftersmag. Den er ikke lige så skarp og stikkende om andre Californiske Chardonnays og den smager intet mindre end fantastisk. Prismæssigt skal man være på udkig efter denne vin da prisen kan variere meget fra sted til sted med helt op til 250 kroner!!! Hvis man betaler meget mere end 400 kroner for en flaske, så er det for meget. Vinen blev aftenens #2.

Den sidste vin vi skulle smage denne aften kommer fra Napa Valley, Hyde Vineyard Carneros og var fra 2006. Vingården producerer kun denne ene vin og det kan smages. Vinen er intet mindre end FANTASTISK! Dyb gul farve og meget typisk californisk med fed smag af eg og smør blandet med diverse frugt noter. Der var ikke et øje tørt og vinen endte som aftenen #1.

Efter vinsmagningen var det tid til tapas, charcuteri og ost. Vi havde dog kun lige nået at smage på sagerne da alarmen gik at der var vand i kælderen – og ganske rigtigt 30 cm vand stod der og mere fossede stadig ind :-(

2.5 timer senere og efter at havde tømt rigtig rigtig rigtig mange spande med vand var regnen stoppet og kælderen nogenlunde tømt for vand. Det var tid til at spise resten af lækkerierne og smage lidt mere på de lækre vine – tro mig vi havde brug for det :-)

5 thoughts on “En våd lørdag..

    1. Det var min morbror som var vinmand til denne aften men som regel kigger vi efter vin i Mad & Vin, Erik Sørensens vin i Store Kongensgade, H.J Sørensens vin eller Otto Suenson Vin i Dronningens Tværgade – Sidst nævnte har et kæmpe udvalg af Californiske Chardonnays, nok det største jeg har set herhjemme.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.