Brød bagt i gryde

Med mindre man har sovet under en sten de sidste par måneder så har man helt sikkert fundet ud af at brød skal bages i en gryde. Det giver en super lækker skorpe og sprødhed som smager lige så godt (eller bedre) end det brød man køber hos bageren. Eneste minus er måske den lange hævetid men det er værd at vente på.

Jeg har kigget lidt rundt efter en opskrift og de fleste opskrifter man kan finde på nettet er mere eller mindre de samme. Camilla Plum har lavet en super opskrift du kan se lige her og Max har endda en video liggende på sin madblog Kvalimad – Super nemt.

Jeg valgte at bruge Max opskrift og mel fra Camilla Plums landsted Fuglebjerggard – God blanding:-) Grunden til jeg valgte at bruge opskriften fra Kvalimad er at opskrifterne har stor set den samme mængde vand, men bestemt ikke samme mænge mel. Jeg har tidligere haft problemer med at dejen er meget klistret selv når brødet er bagt færdigt så jeg valgte den opskrift der havde mest mel i.

Jeg synes dog stadig brødet blev en smule klisteret selv efter det havde stået i 30 minutter og køle ned så næste gang tænder jeg ovnen lidt tidligere eller giver det 5 minutter mere.

Brød bagt i gryde

Her kommer opskrift fra Kvalimad

625 g hvedemel

1/2 liter vand

2 tsk salt

Gær på størrelse med en ært.

Lidt ekstra mel til formning af brødet

Solid gryde med låg der kan tåle at gå i ovnen (3-5 liter)

Husk at brødet skal hæve 12 + 2 timer.

Find en stor røreskål frem og start med at smuldr gæren ud i det lunkne vand. Tilsæt herefter salt og mel. Rør det let sammen med en grydeske, dejen skal være meget klistret.

Stil nu dejen til at hæve ved stuetemperatur i minimum 12 timer.

Efter 12 timer hældes en god håndfuld mel ud på bordet og brøddejen hældes ud på melet og formes til en brødkugle. Dejen skal ikke ældes men bare lægges sammen et par gange indover sig selv.

Smør en lille skål med lidt olie og drys med mel. Læg melkuglen ned i skålen og lad den have i yderligere 2 timer.

Mens brødet hæver tændes ovnen på 250 grader. Varm en gryde op i ovnen i cirka 30 minutter før brødet skal ind så den er gloende hot. Tip forsigtigt dejen over i gryden og bag den i ovnen med låg på i cirka 30 minutter. Herefter tages låget af gryden og brødet bages færdigt i 15-20 minutter.

Vip forsigtigt brødet ud på en rist og bank forsigtigt på bunden af det. Hvis det lyder hult er det færdigt. Lad det stå 30 minutter og køle ned og sætte sig før du skærer den første skive. Uhaa det er gode sager.

Advertisement

4 thoughts on “Brød bagt i gryde

  1. Hej Sidsel,
   Tak for de pæne ord :-)
   Jeg ved faktisk ikke helt hvor mange liter min gryde er, men den er 26 cm i diameter hvis det kan hjælpe. Jeg synes faktisk den er lidt for stor til at bage brødet i, det bliver lidt for fladt så jeg er faktisk selv på udkig efter en lidt mindre gryde til formålet.
   Mvh Sandra

 1. Kig hos Ikea, De har en fortrinlig støbejernsgryde med varmefast låg, der hedder Senior og den runde version til kr. 299,00 egner sig fortrinligt til dette brød. Det bliver rundt, højt og lækkert.
  Varm endelig gryden op i de angivne 300 gr., i ovnen så den er gennemvarm inden dejen lægges i gryden.
  Jeg lægger den færdige dej i en skål på et stort stykke bagepapir og dumper “pakken” i gryden når den er klar og slipper for at brødet evt. skulle hænge fast i bunden af gryden hvis jeg glemmer at give den et tyndt lag mel lige inden dejen kommer i. :o)
  Held og lykke.
  Mvh
  Mads

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.